Concept
De Groentesnoepfabriek. Een plek waar groenten verwerkt worden tot een hoogwaardig product uit de regio.
Het concept van de fabriek is een bijna letterlijke vertaling van het lineaire proces dat gestuurd is door het programma dat zich uit het onderzoek liet komen.
Het programma bestaande uit voornamelijk opslag, productie en verkoop is in die zin heel functioneel en pragmatisch benaderd. Terwijl de rest van het ontwerp juist haar functie en gebruik moest doen stralen.
Het programma is per functie om en om de lineaire lijn gesitueerd. De ruimtes die worden gemorpht door de routing om de functies heen waardoor de gevel gebogen rond de functies liggen. De dakvlakken zijn van groen voorzien en lopen per ruimte om en om af, zo grijpen ze in elkaar. Het dak is beloopbaar en als wandelpad te gebruiken en is zelf zo ontwikkeld om er ook te verblijven. De dakvlakken lijken dan ook aardlagen die vanuit de grond opdoen, zo heeft het een natuurlijk en organisch karakter.
Door over het dak overstek groen te laten hangen wordt dit effect nog meer vergroot. Het pad dat langs de fabriek leidt wordt afgesloten door de overkapping met de colonnade . Hierdoor volg je als bezoeker een gestuurde route langs het gehele proces.
Dit alles zorgt dat het proces geheel vertaald en inzichtelijk is gemaakt voor haar gebruiker en bezoeker .
Product
De producten die geproduceerd worden zijn in basis de versneden groenten van de groentesnijderij. Dit kunnen diverse producten zijn zoals aardappelpartjes of groentemixen. Vanuit het onderzoek naar de snijderij is er duidelijk geworden dat bij het versnijden gemiddeld 20% snijafval bestaat waar uiteindelijk niet veel mee gedaan wordt dan de productie van veevoer. Ook was het van belang om groente op een hoogwaardige manier aantrekkelijker te maken en op een manier te conserveren dat het ook langer houdbaar blijft, zodat er ook een waardestijging komt voor de groentes. Hier wilde ik verandering in brengen door er een hoogwaardig product uit te halen.
Uiteindelijk zijn er 2 producten uit gekomen die goed vanuit het restafval gerealiseerd konden worden, namelijk groentechips (hartig) & groenteleer (zoet). Vandaar de Groentesnoepfabriek.
Fruitleer is een eeuwenoud recept dat teruggaat naar het oude Perzische rijk (het huidige Iran) van voor de jaartelling. In het Perzische Rijk werd fruitleer lavashak genoemd. Ook wordt wel de naam Persian fruit roll gebruikt. Fruitleer maken was vroeger de ideale manier om fruit te conserveren. Vooral fruit dat (over)rijp en bijna tegen de houdbaarheid aan zat. Het fruit word gekookt en dan in dunne lagen uitgespreid en gedroogd in de droogoven. Suiker toevoegen is zelden nodig. Rijp fruit bevat voldoende suiker en zorgt ervoor dat de natuurlijke smaken behouden blijven. Bij sommige groenten zal er regionaal geproduceerde honing worden toegevoegd voor de flexibiliteit.
De producten die geproduceerd worden zijn in basis de versneden groenten van de groentesnijderij. Dit kunnen diverse producten zijn zoals aardappelpartjes of groentemixen. Vanuit het onderzoek naar de snijderij is er duidelijk geworden dat bij het versnijden gemiddeld 20% snijafval bestaat waar uiteindelijk niet veel mee gedaan wordt dan de productie van veevoer. Ook was het van belang om groente op een hoogwaardige manier aantrekkelijker te maken en op een manier te conserveren dat het ook langer houdbaar blijft, zodat er ook een waardestijging komt voor de groentes. Hier wilde ik verandering in brengen door er een hoogwaardig product uit te halen.
Uiteindelijk zijn er 2 producten uit gekomen die goed vanuit het restafval gerealiseerd konden worden, namelijk groentechips (hartig) & groenteleer (zoet). Vandaar de Groentesnoepfabriek.
Fruitleer is een eeuwenoud recept dat teruggaat naar het oude Perzische rijk (het huidige Iran) van voor de jaartelling. In het Perzische Rijk werd fruitleer lavashak genoemd. Ook wordt wel de naam Persian fruit roll gebruikt.
Fruitleer maken was vroeger de ideale manier om fruit te conserveren. Vooral fruit dat (over)rijp en bijna tegen de houdbaarheid aan zat.
Het fruit word gekookt en dan in dunne lagen uitgespreid en gedroogd in de droogoven. Suiker toevoegen is zelden nodig. Rijp fruit bevat voldoende suiker en zorgt ervoor dat de natuurlijke smaken behouden blijven. Bij sommige groenten zal er regionaal geproduceerde honing worden toegevoegd voor de flexibiliteit.
Realisatie
De snijderij werkt als een liniar proces . De fabriek is zo ontworpen dat elk proces duidelijk zichtbaar is voor de toeschouwer zodat deze van buitenaf de diverse bewerkingen van de groenten kan volgen. Het doel was om voor de bezoeker de processen inzichtelijker te maken en aan te sporen om meer groenten tot zich te laten nemen.
Bezoekers kunnen buiten rond de diverse bewerkingen kijken en uiteindelijk ook naar binnen gaan waar activiteiten zijn zoals de winkel waar de bewerkte producten gekocht kunnen worden. Ook kunnen ze zich laten informeren over de werking van de machines en de diverse processen.
Naast al deze faciliteiten kan de bezoeker ook zelf aan de slag gaan in de smakenfabriek. Dit gedeelte van de fabriek geeft de bezoekers de mogelijkheid om zelf smaken te maken en te combineren. In dit gedeelte van de fabriek kan je doormiddel van kruiden de groentechips en het snoepleer diverse smaken geven. Dit alles kan dan weer gedaan worden in de kooklokalen die zich in dit gedeelte bevinden. Doormiddel van deze functie kan je bezoekers, jong en oud betrekken bij alle processen en enthousiast maken om meer groente tot zich te laten nemen. Het gebouw heeft op deze wijze zowel een producerende functie als een educatieve en publieke functie en dus ook een meerwaarde voor haar omgeving.
De klant die niet de mogelijkheid heeft om naar de fabriek te komen kan zijn of haar product bestellen doormiddel van een app en dan komt er een zelfrijdende wagen die je voorziet in je product. Deze wagentjes rijden regionaal rond en bedienen daarbij ook de grote afnemers in de producten van de groentesnoepfabriek.